7cd70098bdc46d756cc6b452727d2de4_f439
Activiteit

Spannende ledenvergadering bij Rabobank

Geheimzinnigheid en spanning alom, rond de ledenvergadering die op 20 maart plaatsvond in het gebouw van de Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden in Gorinchem-Oost. Die geheimzinnigheid en spanning betroffen niet alleen de wisseling van de wacht in het bestuur, maar ook het optreden van de speciale gast: misdaadjournalist John van den Heuvel.

De ledenvergadering was druk bezocht ditmaal. De agenda mocht er dan ook wezen. Na ontvangst door gastheer Martijn Spijk, directeur van de Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden, en een korte introductie van waarvoor de Rabobank staat (onder andere 291.650 euro die ten goede komt aan de regio en 312.150 euro aan sponsoring van sport en cultuur) stond de eerste helft van de bijeenkomst in het teken van afscheid en welkom van vertrekkende en nieuwe IKG-bestuursleden.

Adriaan Elenbaas was een van de bestuurders wier tweede termijn afliep. ‘Wat bijzonder dat ik hier afscheid mag nemen’, grapte de commercieel directeur van de ABN Amro Bank in Gorinchem. ‘Hopelijk mag ik hier wel ABN praten.’ Ook penningmeester Arjan Mul trad terug uit het bestuur. Zij worden opgevolgd door Marcel Fierens en Martijn Spijk.

Voorzitter

Extra stilgestaan was er bij het afscheid van Ed Schobben die de afgelopen zes jaar voorzitter was van de IKG. Hij kreeg waarderende woorden van zijn opvolger, Edward van der Meijden, en dankte zelf de ledenvergadering. ‘Ik heb zes fantastische jaren gehad. Ik heb ervan genoten. We hebben prachtige dingen voor elkaar gekregen.’ En, wijzend naar de blijvende en nieuwe bestuursleden: ‘Met deze groep mensen weet ik zeker dat dat de komende jaren ook goed komt.’

Edward van der Meijden deelde daarna enkele ideeën die het nieuwe bestuur in de pen heeft om de trend van het teruglopende ledenaantal te buigen. ‘De IKG is dé ondernemingsvereniging van Gorinchem’, benadrukte hij. ‘Als platform voor contacten, vanwege de activiteiten en evenementen met grote herinneringswaarde en door de belangenbehartiging van het collectieve ledenbestand. We willen een vereniging zijn van álle ondernemers uit Gorinchem – zowel van de G11 als van jonge starters en zzp’ers – én uit de omgeving.’

De stappen die daartoe genomen kunnen worden, komen op de agenda te staan van de ledenvergadering op 17 oktober.

Edward van der Meijden stond ten slotte stil bij het afscheid van Marjo Kuyntjes die de afgelopen tien jaar het secretariaat was voor de IKG. ‘En een bestuur zonder goed secretariaat is een slecht bestuur’, zo drukte hij de waarde daarvan uit. ‘Marjo heeft er altijd voor gezorgd dat alles voor ons goed voorbereid, geregeld en verzorgd was.’

John van den Heuvel

Tijdens het door de Rabobank aangeboden diner kwamen enkele beveiligers het gebouw binnen. Dat prikkelde natuurlijk de nieuwsgierigheid, want het was vanwege de spreker die de aanwezigen na de pauze nog een dik uur mocht entertainen. De identiteit van de speciale gast was geheim gehouden en dat was niet voor niets: misdaadreporter John van den Heuvel wordt permanent bewaakt vanwege bedreigingen uit de onderwereld. Foto’s op de social media mochten dan ook best geplaatst, maar wel pas na afloop van de bijeenkomst.

Van den Heuvel gaf een boeiende inkijk in zijn vak, in de actualiteiten (de aanslag in Utrecht en het Holleeder-proces, de Mocro Maffia) en in de contacten met de kopstukken uit de misdaad die hij zelf had. Tot en met het leven met permanente bewaking aan toe. Een zeer boeiende gast die na afloop nog uitgebreid de tijd nam om vragen te beantwoorden.