pand Strago
Bedrijf in de spotlight

Bedrijf in de spotlight: Strago Electro

‘Hoe ga je zonnepanelen van nu in de toekomst verwerken? Ze zullen gerecycled moeten worden. Wij zijn een grote installateur van zonnepanelen, maar we bouwen ook productielijnen voor de voedingsindustrie. Eigenlijk moeten we zo’n lijn ook bouwen voor het demonteren van zonnepanelen. Dan heb je over tien jaar een gewéldig product.’

Een interview wordt al snel een enthousiast gesprek over de toekomst van de elektrotechniek met Wil Gremmen, bevlogen algemeen directeur van Strago Electro, gezeten in het prachtige nieuwe bedrijfspand op de kop van bedrijventerrein Avelingen-Oost. Strago heeft dit jaar de mooie leeftijd van 65 jaar bereikt, maar zijn dienstverlening is actueler dan ooit, wil hij maar zeggen. ‘De techniek waar wij mee bezig zijn is zó interessant; alles wordt digitaal en software-gestuurd, we moeten elektrisch rijden en varen. We zitten midden in een energietransitie die draait om de elektro-tak. De komende vijftig jaar zitten wij volop in het werk.’

Derde generatie

Dat is een prettig vooruitzicht voor Gremmens toekomstige opvolgers: zoon Marc en dochter Laura. De derde generatie (Gremmens schoonvader Henk Kuijpers was directeur van het eerste uur en komt nog altijd elke dag een paar uur zitten achter een eigen bureau in het nieuwe pand) zit inmiddels ‘tot de nek in Strago’, zoals Wil Gremmen het lachend verwoordt. ‘Dat zij aangaven door te willen in het bedrijf gaf voor mij de doorslag om het nieuwe pand te bouwen. Het is een behoorlijk grote stap geweest, maar nu we er zitten ben ik er hartstikke blij mee.’

Het nieuwe Strago-onderkomen is volledig open en transparant en luxe en sfeervol ingericht, zoals je ook je eigen huiskamer zou willen inrichten. Daarbij is het gebouw zelfvoorzienend in zijn energieverbruik: het klimaatsysteem wordt geregeld vanuit het grondwater en het dak is riant gevuld met zonnepanelen. 75 procent van de opgewekte energie levert Strago terug aan het net, laat Gremmen zien. Een aantal panelen wordt via de warmtepomp gekoeld met grondwater waardoor de capaciteit van de panelen groter wordt. Deze nieuwe techniek test Strago voor het eerst in het eigen pand.

Zonnepanelen

In het nieuwe gebouw heeft de afdeling zonne-energie ook plek gekregen. Deze werkte voorheen vanuit Rijen, maar nu zitten alle collega’s bij elkaar. Dit is één van de zes vakgebieden waarin Strago is gespecialiseerd en een groeiende tak natuurlijk. Strago plaatst panelen bij particulieren thuis, maar is ook geaccordeerd om grote parken met honderden panelen te plaatsen. Onlangs heeft het Gorcumse bedrijf zijn honderdduizendste zonnepaneel geïnstalleerd. Het personeelsvraagstuk knelt hevig in deze branche. Mede daarom nam Strago recentelijk Volt Elektro in Leerdam over, om het team uit te breiden met meer vakmensen.

Scheepvaart

Het grootste aandeel in de bedrijfsportefeuille heeft nog altijd de scheepvaart. Strago Electro maakt elektrische installaties en besturingspanelen voor hoofdzakelijk werkschepen op zee. Een mooi voorbeeld zijn de imposante offshoreschepen die windturbines plaatsen op zee. Die rusten tijdens de werkzaamheden op kolossale poten, die met besturingskasten van Strago worden bediend.

In eigen regio is Strago actief in de installatietechniek én geniet het bedrijf bekendheid in de sportwereld: Strago is een gerenommeerde speler in de sportverlichting. Het installeert verlichting zowel bij prof- als amateurclubs en monitort de installaties om eventuele storingen snel te verhelpen. Voor de voedingsindustrie wereldwijd bouwt Strago Electro productielijnen, waarmee bijvoorbeeld geheel geautomatiseerd meloenblokjes of uienringen worden gemaakt.

Het zesde en laatste bedrijfsonderdeel is de afdeling panelenbouw. Deze maakt schakelkasten, onderverdelingen en besturingskasten die voornamelijk door de hiervoor genoemde Strago-disciplines worden gebruikt.

22_04_29_Strago_047_LR